Ресторантьори и винарски изби се обединяват, за да открият най-добрата комбинация между хубавото вино и качествената храна. Това се случва по време на пролетния празник „Вино и гурме в Стария Пловдив“. Събитието е част от фестивала „Дефиле на младото вино“ и дава изтънчен вкус на почивните дни в края на седмицата.
12 винарски изби, 6 ресторанта и производители на храни се включват в първото издание на „Вино и гурме“, съобщиха организаторите. Очаква се първото издание, насочено не само към качествените вина, но и към развитието на гурме туризма, да привлече минимум 5 хиляди души. Официалното откриване е от 19 часа тази вечер с фолклорния спектакъл „Пролетно вино“ на Римския стадион.
На 9 май от 12 часа ансамбъл „Тракия“ ще открие със специален ритуал пред църквата „Света Богородица“ сезонът на пролетните вина в присъствието на представители от Европейския рицарски орден на виното. Клоунът Кени ще забавлява гостите и участниците. Можете сами да си направите и шоколад в уникална работилница, а по-късно дори и да потанцувате на Лапидариума. Жури от известни сомелиери ще отличи най-добрите в конкурса за „Най-умело съчетание на вино и храна“.
Организатори на „Вино и гурме в Стария Пловдив“ са Съвета по туризъм, Община Пловдив , институт „Старинен Пловдив”, Националната лозаро-винарска камара,, Фондация „Пловдив 2019”.