Вино и гурме събира ценители в Стария Пловдив
Вино и гурме събира ценители в Стария Пловдив / снимка: Димитър Владимиров, Дарик радио Пловдив

Ресторантьори и винарски изби се обединяват, за да открият  най-добрата  комбинация между хубавото вино и качествената  храна. Това се случва по време на пролетния празник „Вино и гурме в Стария Пловдив“. Събитието е част от фестивала „Дефиле на младото вино“ и дава изтънчен вкус  на почивните дни в края на седмицата.

12 винарски изби, 6 ресторанта и производители на храни се включват в първото издание на „Вино и гурме“, съобщиха организаторите. Очаква се първото издание, насочено не само към качествените вина, но и към развитието на гурме туризма, да  привлече минимум 5 хиляди души. Официалното откриване е  от 19 часа тази вечер с фолклорния спектакъл „Пролетно вино“ на Римския стадион.

На 9 май от 12 часа ансамбъл „Тракия“ ще открие със специален ритуал пред църквата „Света Богородица“ сезонът на пролетните вина в присъствието на представители от Европейския рицарски орден на виното. Клоунът Кени ще забавлява гостите и участниците. Можете сами да си направите и  шоколад в уникална работилница, а по-късно дори и да потанцувате на Лапидариума.  Жури от известни сомелиери ще отличи най-добрите в конкурса  за „Най-умело съчетание на вино и храна“.

Организатори на „Вино и гурме в Стария Пловдив“ са  Съвета по туризъм, Община Пловдив , институт  „Старинен Пловдив”, Националната лозаро-винарска камара,, Фондация „Пловдив 2019”.

Вино и гурме събира ценители в Стария Пловдив
netinfo