Вербалната агресия при децата - първата стъпка към физическата саморазправа
Вербалната агресия при децата - първата стъпка към физическата саморазправа / cross.bg
Детската агресия- причини, следствие, превенция
79028
Детската агресия- причини, следствие, превенция
  • Детската агресия- причини, следствие, превенция

Вербалната агресия е първата стъпка към физическата агресия. Това каза пред Дарик детският психолог Радка Цонкова.

По думите й, вербалната агресия или насилието над животни от страна на малчуганите често се неглижира от родителите, а в по-късен етап прераства в желание за физическа саморазправа.

Най-честият фактор, който оказва влияние върху детската агресия, е личният пример, който се дава семейната среда, категоричен е психологът.

Когато възпитателните мерки на родителите са агресивни, децата копират това поведение и го предават. Друга причина за агресията от страна на децата се крие в пренебрежителното отношение на родителите спрямо тях.

По думите й, все по-често децата проявяват както вербална, така и физическа агресия в училище.

/Повече по темата, чуйте в предаването „Дарик кафе“, прикачено като аудио-файл/

Когато учителят е по-авторитарен или изискванията му са по-високи, детето натрупва негативни емоции спрямо него и в даден момент те ескалират. Доста често родителите възпитават в егоцентризъм децата си и оронват авторитета на учителя. Именно поради тази причина то си позволява да пристъпи към саморазправа, отбеляза психологът.

Цонкова бе категорична, че вниманието от страна на родители, учители и училищни психолози трябва да бъде насочено към децата още в ранна детска възраст.

За преодоляване на проблема с детската агресия са необходими серия от законодателни промени. Това каза в ефира на Дарик председателят на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ Юлиян Петров.

По думите му, превантивните мерки са най-важни за преодоляването на проблема с агресията в училище, която зачестява.

Най-спешните мерки, които трябва да бъдат взети е намаляване на броя на учениците в държавните училища, каквато е политиката в частните училища, както и въвеждането на предмета Гражданско образование, който да учи децата на добродетели, обясни Петров.

Кампания „НЕ на агресията“ организират за трета поредна година ЧСОУ „П. Р. Славейков“ в столицата. По думите на директора на частното училище Надя Стойкова, благодарение на тази кампания, агресията в училище е преодоляна.

Има нужда от диалог между деца, родители и учители, като той може да е креативен и под всякаква форма, но трябва да го има, категорична бе Надя Стойкова.

/Всичко за добрите практики, които са въведени в ЧСОУ „ П. Р. Славейков", може да чуете в прикачения аудио-файл/

Вербалната агресия при децата  първата стъпка към физическата саморазправа
netinfo