В Смолян пак искат забрадки, този път в новите паспорти
В Смолян пак искат забрадки, този път в новите паспорти / Dariknews.bg, архив

Жените мюсюлманки да се снимат за новите документи за самоличност със забрадки, това са поискали от Районното мюфтийство в Смолян в молба до областната дирекция на полицията в града и до Министерството на вътрешните работи.

Пред Дарик районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов обясни, че изискването на снимките да се вижда лицето, ушите и поне 1 см от косата противоречи на ислямския канон. Много жени от района отправяли питане до мюфтийството как да действат при подаването на документи за паспорт. Затова й от вероизповеданието са поискали МВР да се произнесе на национално ниво и да промени регламента за снимките.

Съгласно принципите на ислямската религия, една жена мюсюлманка може да се показва публично, ако тялото й е покрито, а това включва главата й, обясни Дъбов. Той поясни, че в случая се касае за лично достойнство.

"Десетки жени са ни потърсили за съдействие - този въпрос да бъде разрешен на институционално ниво, а не всяка гражданка, изповядваща християнската религия, да поставя този въпрос в самата паспортна служба. Това е неловко и губене на време както за служителите в самите дирекции, така и за нас като представляващи тази мюсюлманска институция", обясни Дъбов. Той допълни, че въпросът ще бъде поставен и в комисията по вътрешна сигурност в Народното събрание - да се промени самата наредба, която регламентира снимките. "Снимката, ако бъде по този начин, не смятаме, че ще се наруши някаква мярка за сигурност, а и в някои европейски държави, това може да се провери, жените мюсюлманки се снимат по този начин", каза Дъбов.

Неджми Дъбов още, че целта на питането до МВР не е да се привлича внимание и да се предизвиква изкуствен дебат по темата, а да се реши един реален проблем за вярващите жени.

През 2006 г. две момичета от Професионалната гимназия по икономика в Смолян внесоха жалба за дискриминация заради това, че не са допускани в училището със забрадки. С аргумента, че в конкретното училище има въведена задължителна ученическа униформа, тогава Комисията за защита от дискриминацията отсъди, че забраната за носене на забрадки не нарушава правата на двете момичета.