В Пловдив опровергават Масларова за закуските
В Пловдив опровергават Масларова за закуските / netinfo

Нито един от директор на пловдивско училище не е приел до момента кашоните с кроасани, раздавани по програмата “Закуска и чаша топло мляко” и нито един не е подписал договор с доставчика им “Ърбън елексир”. Така директорът на общинската дирекция “Образование, наука и спорт” Георги Янев опроверга министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова, според която половината пловдивски училища вече имат договори с избраното от министерството столично ЕООД.

До до всички директори и до 6- те районни администрации вече е изпратена заповедта на кмета Чомаков, с която се забранява подписването на договори с “Ърбън елексир”, докато не се гарантират доставките на наистина прясна и разнообразна храна при спазване на санитарните норми.

Министерството на труда и социалната политика е поело ангажимент да отговори официално утре на изпратеното от кмета Иван Чомаков искане за преразглеждане на договора с фирмата-доставчик на закуските по програмата “Закуска и чаша топло мляко” в пловдивските училища. Пловдивската администрация настоява пред министър Масларова да се върне миналогодишния модел на програмата, при който закуските се приготвяха на място от фирмите-наематели на училищните столове. Припомням, че определеният сега от социалното министерство изпълнител на обществената поръчка в пловдивските и пазарджишките училища – столичното ЕООД “Ърбън елексир” няма база в двата града и се опитва да отчете като свършена работа доставката на кашони с кроасани и пакетирани рула. Фирмата е регистрирана 3 дни преди конкурса. Министър Масларова даде знак, че няма намерение да отстъпва.

Според заместник-кмета Анастас Бадев доставчикът допуска най-малко 3 груби нарушения: продуктите не са съпроводени с документ за произход и годност; не е ясно дали хората, които ги транспортират, имат здравни книжки и не са създадени условия за съхранение и за раздаване на закуските на място.