/ netinfo
Според Павлина Ерова семейство Налбантови искат пари, не морално възмездие
Учителката от Панагюрище Павлина Ерова, която през септември миналата година беше обвинена от родители, че е пребила сина им, твърди, че детето не е бито, и че с пръст не го е пипнала. По думите й, без вина я представят като изверг, а половин година след случилото се никой не я е потърсил, за да чуе нейната гледна точка. Огорчена е от изявленията на семейство Налбантови по време на родителските протести в Пазарджик и Пловдив.

Пловдив се включва в протестната вълна срещу насилието над деца

Педагожката разказва още, че в деня на инцидента – 5 септември 2017 година, е била удряна и заплашвана с убийство от дядото на момченцето. Родителите са завели дело срещу нея, но не за морално възмездие, както твърдят, а за 5 000 лева. По думите й, е лъжа и твърдението на семейството, че е наградена за пенсионирането си – тя още не се е пенсионирала, напуснала е работа след случая и е безработна.

Павлина Ерова и досега настоява, че Красимир, който тогава бил на 2 години и 3 месеца, не е бит, а нахапан от по-голямо момченце, с което били заедно в сборна група. От всички в градината малкият познавал само баткото и през целия ден двамата били заедно.

По време на игра Краси седнал на скута на по-голямото дете, обърнат с лице към него. Учителката предполага, че тогава е станало ухапването. Хлапетата обаче били спокойни и резултатът бил забелязан доста по-късно. Веднага била повикана директорката, наложили синините с мокри кърпи, намазали ги с олио. По думите на Ерова, Краси не е плакал нито през деня, нито при тръгването си следобед.

Тя твърди, че останала след приключване на смяната си именно за да обясни на близките му какво и как се е случило. Дошли да го вземат родителите на майка му. След разговора приели нормално нещата и си тръгнали. Малко по-късно обаче в градината нахлули другият дядо и бащата на пострадалото дете. Вдигнали скандал по-възрастният мъж дори ударил учителката и я заплашил с убийство.

Семейство съди учителка, обвинена в побой над дете

Учителката казва още, че 6 месеца е мълчала, защото не е имала право да коментира до приключване на проверките на прокуратурата. Едната, по жалбата на родителите, е прекратена на 29 декември 2017 година поради липса на доказателства кой точно е извършителят. Другата, по сигнала на Ерова за нападението на работното й място, още не е завършила.

Предстои и съдебното дело по тъжбата на Налбантови срещу педагожката. По думите й, искът не е морален, както те твърдят, а само финансов – за 5 000 лева.

Обвинената в побой педагожка категорично подкрепя идеята за видеонаблюдение в детските градини. В нейния случай от записите близките на Краси са щели да видят какво точно се е случило. Но пък с всички рискове шамарите да отнесе по-големият батко, което е още по-неприемливо.

Павлина Ерова също има предложения за реформи в образованието, след които агресията би намаляла. Както родителите проучват при какъв учител си записват децата и избират, така да могат и педагозите да правят свои проверки и да преценяват дали да рискуват с дадено дете.