Учители от Хуманитарната гимназия с контраподписка по случая Харлем шейк
Учители от Хуманитарната гимназия с контраподписка по случая Харлем шейк / screenshot/youtube

С контраподписка излезе колективът на Хуманитарната гимназия "Св.св. Кирил и Методий в Пловдив". 61 учители са се подписали под изявление срещу част от интерпретациите в публичното пространство по темата с хитовия танц "Харлем шейк". Той бе изигран от 33-годишния учител по английски език Христо Данев и ученици в двора на гимназията на 24 февруари.

"Да, живеем в друго време. Поколенията и ценностите се променят, но има стойности, които никога няма да изгубят смисъл. Една от тях е, че училището трябва да възпитава в дух на хуманизъм, истина, красота, морал, съпричастност...На коя от изброените универсални човешки ценности обаче служи случилото се в двора на гимназията ни на 24 февруари? И как то "възвисява" младите хора? На какво ги учи?", питат учителите в изявлението.

"В случая моралната и естетическа мярка е надхвърлена. Тя е тази, която прави от отровата лекарство, а преминаването й предизвиква обратното. Децата все още нямат чувство за нея. Ние сме тези, които трябва да им го създадем. Според нас радостта и доброто настроение се смесват с пошлост и лош естетически вкус в клипа на колегата Данев и децата.", се казва още в изявлението.

Изявлението е адресирано до директора на училището Соня Киркова, просветния министър акад. Стефан Воденичаров, началника на Регионалния инспекторат по образованието Иванка Киркова, ученици, родители, общественост, медии. Междувременно стана ясно, че от просветното министерство са направили проверка вчера в гимназията. Все още не са готови резултатите от нея, съобщиха за Дарик от пресцентъра на МОМН.