Трима загинали и 65 ранени на пътя в Смолянско за 9 месеца
Трима загинали и 65 ранени на пътя в Смолянско за 9 месеца / © снимка: bulgarski.pogled.info/архив

Трима са загиналите и 65-ма са ранени за първите 9 месеца на 2014 година на територията на област Смолян, съобщават от сектор „Пътна полиция“-Смолян.

56 са регистрираните тежки ПТП-та в този период, като за сравнение със същия период на 2013 г., тежките катастрофи са с 10 по-малко, загиналите са с 1 по-малко и с 26 също по-малко са ранените.

За извършени нарушения на Закона за движението по пътищата през периода от 1 януари до 30 септември са санкционирани 9 пешеходци.

През настъпващия есенно-зимен период 2014 – 2015 г. рязко се увеличават предпоставките за тежки пътнотранспортни произшествия и главно за ПТП с пешеходци, алармират от полицията. Аварийността нараства, като относителният дял на загиналите пешеходци  в страната достига до 22 % от всички убити при тежки ПТП.

С цел ограничаване предпоставките за тежки ПТП през есенно-зимния период на 2014 – 2015 г. с рисковите групи участници в движението - водачите и пешеходците, за времето от 3 ноември до 30 ноември 2014 г., включително, в област Смолян, както и в цялата страна, се организира традиционната акция „Зима“. В рамките на полицейската акция се провеждат две кампании „Безопасно шофиране през зимата“, насочена към водачите на пътни превозни средства и кампания „Водачи и пешеходци за толерантност на пътя“, насочена към пешеходците.

Кампанията „Безопасно шофиране през зимата“ се провежда от 3 до 30 ноември 2014 г., а Кампанията „Водачи и пешеходци за толерантност на пътя“ стартира от 10 до 16 ноември 2014 г. - дни, обявени за Седмица за пешеходна безопасност.

През седмицата ще се извършва активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване от водачите предимство на пешеходците на пешеходните пътеки.