Тийнейджър и затворник са заразени с ХИВ
Тийнейджър и затворник са заразени с ХИВ / © снимка: Sofia Photo Agency, архив
Д-р Милена Коларова за СПИН
76665
Д-р Милена Коларова за СПИН
Диди Михнева за робота, който раздава презервативи
  • Д-р Милена Коларова за СПИН
  • Диди Михнева за робота, който раздава презервативи

17 са новите случаи на регистрирана ХИВ инфекция в Пловдив и областта от началото на годината, като от тях мъжете са 12, а жените- 5. Това  съобщи за Дарик радио д-р Милена Коларова от Регионалната здравна инспекция.  Прави впечатление, че инфектираните са не само в областния център, но и в по-малките градове около Пловдив, където има  пет нови случая.

Най-младият носител на вируса на СПИН е на възраст между 15 и 19 години, а най-възрастният попада в границата между 60 и 64 години. Сред заразените има и затворник, употребявал наркотици. В сравнение с миналата година, няма промяна в броя на носителите на вируса в Пловдивско. От януари до декември 2013-та също е имало 17 новорегистрирани, но за цялата година броят им е достигнал 22.

През Кабинета за анонимно и безплатно изследване за ХИВ/СПИН в Пловдив тази година са преминали 3 100 човека. Изследвания се правят и  в частни лаборатории и болници, както и в мобилните кабинети в цялата област. Чуйте д-р Коларова в първия прикачен файл.

В днешния Световен ден за борба срещу СПИН ще има мобилни кабинети за определяне на ХИВ статус в Университета по хранителни технологии в Пловдив и в град Карлово. Предвидени са и различни инициативи на неправителствени организации, БЧК, студенти и доброволци.

Робот ще раздава презервативи в центъра на Пловдив. Чуйте повече за това от Деляна Михнева от Националния алианс за работа с доброволци.