/ Дарик, архив
Нов бум на опити за телефонни измами регистрират криминалисти от Пазарджик. Престъпниците използват вече известни сценарии, но ако жертвата им се усъмни или откаже да даде пари, заплашват с брутална саморазправа и дори с убийство.

Телефонни измамници се представяли за политици

Отново са атакувани главно възрастни хора. Само за днес са регистрирани 8 опита за измами. Схемата: звъни непознат, който се представя за полицай. Разказва на жертвата си, че е под наблюдение на телефонни измамници, които следят и дома, и разговорите му.

9 часа ало измамници „въртят“ семейство, отмъкнаха им над 18 000 лева

Мнимият полицай обаче уверява, че полицията прави всичко необходимо, но трябвало пенсионерите да дадат всичките си спестявания, за да примамят „лошите” и те да бъдат заловени. За целта на адреса на жертвата щял да дойде цивилен криминалист, който да вземе парите, а след като бъдат задържани извършителите сумата щяла да бъде възстановена обратно.

От МВР апелират възрастните хора да не се доваряват на никого, да не дават парични суми и ценности на непознати, независимо за кого се представят. При нужда да се обадят на свои близки и роднини, както и на телефона за спешни повиквания - 112.