/ / ThinkStock/Getty Images
Двама младежи сядат на подсъдимата скамейка за извършена от тях телефонна измама, съобщиха от Районната прокуратура в Пловдив. Срещу тях е внесен обвинителен акт в районния съд под тепетата.

20-годишният К.В. и 18-годишният Й.А. измамили 71-годишен пловдивчанин да им хвърли през терасата си 700 лв. Измамата те извършили с неустановен засега мъж в съучастие, уточняват от прокуратурата и допълват, че по това време 18-годишният младеж е бил непълнолетен. 

Задържаха участници в две телефонни измами

Двамата младежи били зарибени за "мулета" на друг измамник в началото на 2018 година. Тогава на телефона на непълнолетния младеж се обадил мъж, който се представил с името Иво и обяснил, че се занимава с фирма за дограма. По-късно той поискал от младежа да намери хора, които да се включат в извършването на телефонни измами. Тогава Й.А. го свързал с обвиняемия К.В.

На 22 август 2018 г. на стационарния телефон на 71-годишния пострадал се обадила непозната жена. Тя плачела и твърдяла, че е в болница със сина си. Пострадалият затворил телефона с думите: „Довиждане, много здраве на болницата“.

След спецоперация: Задържаха участник в телефонни измами

Веднага след това му позвънил непознат мъж, който се представил за инспектор от полицията. Той обяснил на 71-годишния мъж, че бил набелязан за жертва на телефонни измамници, които преди малко се свързали с него „от болницата“.  Предупредил го, че към адреса му пътуват трима участници в схема за телефонни измами. Полицаите щели да ги задържат, но трябвало да им съдейства. 71-годишният мъж се съгласил. Получил и ново обаждане от непознат, който попитал: „Парите, готови ли са? Иначе моите момчета се качват на втория етаж, разбиват ти вратата и ще ти режат пръстите един по един и главата“.

След малко мнимият полицай отново се обадил, за да съобщи, че пред входа имало трима бандити, които възнамерявали да разбият вратата на жилището на възрастния мъж и да му вземат парите. За да не се случи, той трябвало да даде парите, съхранявани в дома му. Пострадалият събрал 700 лева, които бил спестил. По указание на „полицая“,  възрастният мъж  увил парите във фолио, постави ги в найлонова торба и ги скрил във фризера, за да не ги засече апаратурата на измамниците.  По-късно той хвърлил парите от балкона, за да не му разбиват вратата бандитите.  Там чакали двамата обвиняеми, които взели пакета с банкнотите. Пострадалият бил въведен в заблуждение, че те са участници в престъпната група, които ще бъдат заловени след получаване на парите. 

Задържан е мъж, който в ролята на „муле“ взел 7000 лева от възрастна жена

Мнимият полицай пак се обадил на възрастния мъж и казал, че трима от измамниците вече са задържани. После пострадалият получил и второ обаждане с думите: „Хванаха трима от моите братя. Предупреждавам те никъде да не излизаш“. Едва малко по-късно се усетил, че е измамен и подал сигнал в полицията.

Междувременно двамата обвиняеми отишли в с. Обнова, общ. Левски. Те оставили парите зад автобусна спирка по дадени указания от непознатия. От тях взели по 100 лева, които си разделили.

Задържаха участник в телефонни измами

По делото са изготвени експертизи, разпитани са и свидетели. Щетите не са възстановени. Предстои Районен съд - Пловдив да насрочи заседание.