/ netinfo
Наситена културна програма има днес в Родопите, като в три различни населени места ще се проведат паралелно национален събор на гайдари, Хайдушки празник, както и възстановка на един пазарен ден, който е част от Делюви празници. Те съответно ще се състоят в с. Стойките, Чепеларе и Златоград.

Първи национален събор на гайдарите „Апостол Кисьов", ще се проведе в смолянското село Стойките в дните 22 и 23 септември. Съборът носи името на фолклориста Апостол Кисьов, роден в село Стойките, възродил гайдарството в Родопите, създал десетки школи по каба гайда в различни селища на планината и организирал оркестър от 100 каба гайди – с първа концертна изява през 1961 г. на събора „Рожен". През 1972 г., пак на същото място, той дирижира оркестър от 300 каба гайди – деца и възрастни, и 3500 души народен хор. Събитието е уникално, оценено като „чудо" от журналисти и чуждестранни специалисти-фолклористи. През 1981 г., вече е организирал 30 кръжока по гайда с 460 участници. И ако днес родопската каба гайда се радва на широка популярност, това се дължи на неговата самоотвержена апостолска дейност и творческото му себеотдаване.

Националният събор на гайдата се провежда под патронажа на Министерство на културата на Република България, със съдействието на общинска и областна администрация Смолян. Организатор е Народно читалище „Пробуда-1903" – с. Стойките, с председател Мария Кисьова. Тя инициира сформирането на Организационен комитет с почетен председател Цветелина Бориславова, собственик на „Пампорово" АД. Събитието е подкрепено и от ГПК „Борика" – с. Стойките.

Националният гайдарски събор цели съхраняване и развитие на гайдарското изкуство, културен обмен в тази област и популяризиране на родопската каба гайда, мотивиране и подкрепа на младите изпълнители. Събитието няма конкурсен характер, като над 300 инструменталисти са подали заявка за участие.

Хайдушки празници "Капитан Петко Войвода", ще се проведе през събота и неделя в Чепеларе. Тържествата се организират за втора поредна година по инициатива на родолюбиви жители на родопския град, с подкрепата на Община Чепеларе. Фестивал "Родопа пее хайдушки песни", изложби на исторически оръжия, възстановки на събития, свързани с Капитан Петко Войвода и неговата чета са включени в празничната програма.

Образите на Капитан Петко Войвода и неговите съмишленици са свързани със свободата, извоювана за Чепеларе десетилетия по-рано от присъединяването на останалата част от Родопите към България, коментират организаторите.

Националният съюз "Единение" ще покаже възстановки за обявяването на Независимостта на България, на хайдушка клетва и живи картини от дейността на Капитан Петко Войвода. Фестивалът за хайдушки песни започва от 11 часа в неделя на площад "Олимпийски" в града. В празничния афиш са включени концертни изпълнения на фолклорен ансамбъл "Капитан Петко Войвода", при Тракийското дружество в Асеновград, Илия Луков, ансамбъл при читалището в с.Павелско, оркестър "Карлък". С напълно нова хайдушка униформа ще посрещнем Капитан Петко Войвода, заедно с четата му от Сдружение „Родопски хайдути“, същият ден от 17:00 часа пред Паметника на Капитан Петко войвода в Чепеларе.

В Златоград започват традиционните "Делюви празници". Те протичат с възстановка на един пазарен ден отпреди повече от 100 години и по един неповторим начин пресъздават битието на града от 19 и началото на 20 век – култура, мода, стил, атмосфера.

Местни самодейци и професионални актьори, облечени с костюми от преди 150 години, предрешени като хайдути, пехливани и бюлюкбашии, като едновремешни моми и жени, се разхождат из Стария град и отвеждат въображението на публиката към времето, когато е живял Делю войвода.