Свлачища затрудняват достъпа до три села в община Рудозем
Свлачища затрудняват достъпа до три села в община Рудозем / снимка: bg.wikipedia.org

Проливните дъждове създадоха проблеми в Рудоземска община, съобщи кметът Румен Пехливанов. Река Елховска е преляла на няколко места в село Елховец и е наводнила земеделски имоти вчера. Нивото на реката е довело до подкопаване на главния път Пловдици-Корита.

Днес нивото се нормализира, посочи Пехилванов. От дъждовете на пътя Корита – Мочура има свлачище, дълго около 100 м. До късно снощи  падналата земна маса е разчиствана с машинка техника, за да има достъп до селото, където живеят 22-ма възрастни хора.

Проблеми има и с достъпа до селата Бреза, Боево и Поляна /в посока махала „Чифлика“/, където на практика има непроходими участъци по пътя, каза още кметът. По пътя Рудозем - Елховец за малко свлачище не е затиснало лека кола. За щастие, няма пострадали хора.

От проливния дъжд са били наводнени детски градини в селата Елховец и Пловдивци. Наложило се е родителите да приберат децата си. Двете детски заведения днес няма да работят.

Сигнали за наводнена детска градина и паднало дърво са подадени в пожарната в Пазарджик след последния дъжд в региона. И двата сигнала са от района на Велинград, където количеството на валежите е най-голямо - близо 25 л на кв. метър. По данни на пожарната, обстановката в областта е спокойна.  През последното денонощие е отчетено минимално увеличение на нивата на реките и водоемите.

От пожарната в Пловдив са отводнявали къща в карловското село Васил Левски.