Свежен остана без обществен транспорт, иска си автобусите
Свежен остана без обществен транспорт, иска си автобусите / снимка: bghelp.net/архив

Срамно е през 21 век село в сърцето на България да е откъснато от света, без никакъв обществен транспорт. Това съобщи пред Дарик Валентин Дойчинов, кметски наместник на село Свежен, община Брезово.

От близо 3 години до средногорското селище не стига автобус от Карлово, а от няколко месеца е прекъсната и линията до Пловдив. Имаме жп-гара, но тя е на 15 километра от селото. Така на практика за 100-тината жители на Свежен единствената връзка със света остават автомобилите на няколко души от селото. Когато се налага, ги карам дори с личната ми кола на лекар, до болница или до аптека в Карлово или Брезово, разказва кметският наместник.

В началото на януари свеженци са направили подписка, с която настояват да се възстановят автобусните линии до Карлово и Пловдив. Не искаме дори всекидневна връзка, а поне 2 пъти седмично да влиза автобус в Свежен, допълни Валентин Дойчинов.

Той уточни, че подписката вече е внесена в деловодството на Областната управа и се очаква отговорът на областния управител.