/ iStock/Getty Images
62-годишен мъж от Калековец е задържан, изтеглил близо 15 000 лева от дебитната карта на починала негова позната, чрез неправомерни тегления с платежен инструмент, съобщиха от полицията.

В началото на септември дъщерите на починала 58-годишна пловдивчанка се върнали в родния град на майка си, за да организират погребението й. Момичетата - на възраст 18 и 19 години са студентки в Германия, където допреди няколко години живеели заедно със своята майка.

Жената била емигрирала в Германия, където създала семейство. Когато дъщерите й пораснали, решила да ги остави да учат там и се върнала в родината си.

Иззеха 100 000 къса цигари в куриерска пратка с термопанели (СНИМКИ)


След идването си в Пловдив тя започнала да поддържа връзка със 62-годишен мъж от село Калековец. Мъжът имал достъп до личните вещи на жената. В началото на септември жената починала, а при идването на дъщерите й в Пловдив, момичетата установили, че от личната й сметка липсва сумата от близо 15 000 лв.

Само за месец служители на икономическа полиция разкрили измамническата схема, организирана от 62-годишния Антон Б. Мъжът теглил малки суми от различни банкомати, за да не предизвика подозрение. Под претекст, че му е нужно, за да помогне и улесни дъщерите на починалата, се опитал да се сдобие и с фалшиво пълномощно, с което да получи достъп до спестяванията и да прави разплащания.

В хода на последвало претърсване от дома на мъжа са иззети нотариално заверени пълномощни, за които е установено,че са неистински.

За извършеното престъпление - използване на данни от чужд платежен инструмент, мъжът е задържан в ареста за срок до 24 часа по ЗМВР, а утре предстои да му бъде повдигнато обвинение. Работата по документирането на случая продължава от служители на отдел "Икономическа полиция" Пловдив.