Социално предприятие дава шанс на безработни жени
Социално предприятие дава шанс на безработни жени / снимки: Валери Станков

От 2 февруари 8 трайно безработни жени ще започнат своето обучение по специална програма, включваща теоретични и практически познания по шивачество, както и трудово-социални умения. Всички жени са от ромския квартал „Столипиново“, стана ясно днес при откриването на социалното предприятие – шивашка работилница към Националния алианс за работа с доброволци.

Заместник-министърът на младежта и спорта Калин Каменов преряза лентата на предприятието в присъствието на почетния консул на Германия в Пловдив Марияна Чолакова и представители на дарителите Мирко Шванец и Волфрам Кивит, заместник-кмета Петър Зехтински, районни кметове на Пловдив и много гости.

"Много често обществото подхожда лицемерно към хората, които остават извън училище, не учат и не работят. Правилният подход към тях е да получат знания и умания", заяви при откриването зам.-министър Каменов. По думите му, инициатива като днешната дава шанс за обучение на тези хора, за да изкарват прехраната си, да имат самочувствие и да изпращат децата си на училище. Така ще преборим и негативната тенденция децата да отпадат рано от училище, смята Калин Каменов.

Социално предприятие дава шанс на безработни жени
netinfo

Целта на работилницата е младите хора с нисък социален статус от уязвими групи да получат шанс за обучение и реализация на трудовия пазар. Социалното предприятие се помещава в Комплекса за социални услуги „Св. Георги“ в Пловдив. Стойността на проекта за 1 година е 50 хиляди евро. Част от средствата са вложени в ремонт на помещенията – подови настилки, дограма, специално техническо оборудване и машини.

Проектът стартира с подкрепата на община Пловдив и се финансира от „Дружество за подпомагане на българските домове“ в Берлин чрез дарители от град Дортмунд, Германия.