Скок на чревните инфекции и случаите на варицела
Скок на чревните инфекции и случаите на варицела / dariknews.bg

Значителен скок за последната седмица се наблюдава при случаите на чревни инфекции, както и тези на варицела в Пловдив и областта, информират от Регионалната здравна инспекция.

За изминалата седмица случаите на регистрираните болни от варицела се е увеличил с близо 30 и така броят им достига 73 души.

Има известно повишение в постъпилите за лечение болни от варицела, коментира за Дарик, началникът на Клиниката по инфекциозни болести и паразитология към УМБАЛ „Св. Георги“, проф. д-р Марияна Стойчева.

В момента при нас се лекуват 4 деца от 2 до 6 години, които са в добро състояние, а миналата седмица лекувахме и 2-месечно бебе, което вече е изписано, каза още д-р Стойчева.

Ръст има и при чревно-инфектираните в областта, като броят им вече надхвърли 50 души. За съпоставка, предходната седмица заболелите са били 33-ма.

25 са пациентите, които в момента се лекуват в Инфекциозна клиника, но не може да се говори за епидемичен взрив, категорична бе д-р Стойчева.

Сред най-честите причини за възникването на чревни инфекции са пиене на вода от съмнителни водоизточници, недобре измити плодове и зеленчуци, както и консумация на неправилно съхранявани хранителни продукти или такива с изтекъл срок на годност, информират от РЗИ.