Оставки в Пловдив 2019
Оставки в Пловдив 2019 / Искра Койчева, Дарик Пловдив
УС на "Пловдив 2019" заплаши с оставки
93977
УС на "Пловдив 2019" заплаши с оставки
  • УС на "Пловдив 2019" заплаши с оставки
Част от членовете на УС на „Пловдив 2019“ заявиха по време на днешното заседание на местния парламент, че имат намерение да подадат оставки. Пенка Калинкова, Марияна Чолакова и Милена Чакандракова изразиха възмущението си пълната незаинтересованост на ОбС от дейността на фондацията, както и от политизирането на инициативата.
 
Напрежението ескалира след резултатите от гласуването на съветниците по първите две точки от дневния ред. По едната от тях градските старейшини не приеха изпълнителният директор на „Пловдив 2019“ Кирил Велчев да разходва 50 000 лева без одобрение на УС, а по другата - името на отстранения на предишната сесия на ОбС Манол Пейков не беше между предложените трима нови членове на управителния съвет на фондацията.
 
Марияна Чолакова, Пенка Калинкова и Милена Чакандракова посочиха, че незачитането на мнението на УС на фондацията, който в открито писмо до медиите заяви, че отстраняването на Пейков е грешка, е обидно за тях. По повод другото решение, те бяха категорични, че така се блокира работата на "Пловдив 2019". Окончателното решение дали да подадат оставки те ще вземат след провеждането на извънредна сесия на ОбС през юли. Очаква се да бъдат подкрепени и от Любозар Фратев. Четиримата са от гражданската квота в УС на фондацията.

С 39 гласа „за“  на мястото на Амелия Гешева, Даниела Дженева и Манол Пейков в УС на "Пловдив 2019" бяха избрани зам.-кметът по култура Александър Държиков, председателят на Регионалната занаятчийска камара Тони Симидчиева и журналистът и председател на Дружеството на пловдивските писатели Антон Баев. И тримата бяха предложени на микрофон от кмета Иван Тотев. Групата на БСП не участва в гласуването.

По време на днешното заседание на фондацията бяха прехвърлени 3 милиона и 385 хиляди лева от общинския бюджетОчаква се парите да бъдат насочени за проектите от отворените покани на "Пловдив 2019", които са заложени за реализиране през 2017 г., и които са на изчакване, поради забавеното досега финансиране. Средствата се осигуриха чрез изменение на Бюджет 2017.