Силен старт за новия културен институт в Пловдив
Силен старт за новия културен институт в Пловдив / netinfo
Силен старт за новия културен институт в Пловдив
77717
Силен старт за новия културен институт в Пловдив
  • Силен старт за новия културен институт в Пловдив

С участието на близо 20 културни организации, танцови състави и спортни клубове ще се открие новият Пловдивски културен институт, съобщи в интервю за Дарик директорът на центъра   Марияна Стракова. В центъра ще работят няколко от най-добрите фолклорни състава и етноформации в града, както и най-популярните инструктори по зумба. Мюзикхолният театър на хореографа Николай Серафимов и Plovdiv Dance and art company също са част от проекта.

В Пловдивския културен институт ще преподава и бащата на кизомбата в България Гаро Узунян. Тук ще бъдат залите и на единственото в България студио за свободни танци Dance to the max и единственото училище за хип хоп танци The center. От началото на февруари стартират и курсове по йога, които ще се водят от над 10 преподаватели.

Преди 8 години закупих сградата и винаги съм знаел, че мястото е създадено да съществува като Дом на културата, такъв какъвто е бил и използван  от съществуващите преди години Трудово-производителни кооперации ( ТПК), разказа пред Дарик собственикът на културния център Пламен Колев. Ремонтът продължи повече от година, сградата е изцяло реновирана, с пълно обновяване на общо 6 зали с различна големина, уточни той.

Институтът разполага още с модерна изложбена зала и детски център, в който малчуганите ще се занимават с различен вид изкуство и ще могат да добиват нови познания и умения, докато родителите им танцуват или посещават различни курсове.

Предвижда се през следващите години институтът да създаде и собствена балетна школа за деца и школа за класически и модерни танци, като и детски хор. Идеята е развитието на центъра да се впише изцяло в концепцията на Пловдив като Европейска столица на културата, каза още пред Дарик Пламен Колев. Той уточни, че желанието на специалистите в института е да се създадат програми за работа и с деца в неравностойно положение.

Първите събития в Пловдивския културен институт, който отваря врати през февруари, са свързани с различни семинари, насочени към здравословния начин на живот. Интерес предизвиква гостуването на пътешественика-номад Георги Христов, който на 8 февруари ще потопи пловдивчани в енергията на Мунай-ки, енергията на свободните и спокойните – тайната на хората от племето Керо, чиито корени са в Перу.

Пловдивски културен институт, който е първият в града, създаден изцяло с частна инвестиция, ще има редовно дни на отворени врати, уточниха още пред Дарик създателите.