Шофьорът от зверската катастрофа в Симеоновград все още е с опасност за живота
Шофьорът от зверската катастрофа в Симеоновград все още е с опасност за живота / sxc.hu

23-годишният Даниел Георгиев от Симеоновград, който според първоначални данни е карал с 1,3 промила алкохол в кръвта, е настанен с опасност за живота в УМБАЛ "Св. Георги" с фрактура на черепа. Той е участник в катастрофата в Симеоновград, в която шестима младежи - две момичета и четири момчета на възраст между 17 и 19 години, загинаха след като бяха ударени от автомобил.

Георгиев карал с висока скорост, загубил управление над колата и се ударил в стълб, след което колата се преобърнала и ударила преминаващи пешеходци - осем младежи. Инцидентът е станал на ул. "Съединение" в кв. Злати дол, около 23.50 часа. Огледът на местопроизшествието не е установил спирачен път.

Загиналите са от София, Стара Загора и Симеоновград. Двама от младежите са ранени. Те са настанени в болницата в Харманли.

Шофьорът Двамата му спътници са без опасност за живота. Младежът, който се е возил на предната седалка до Георгиев е задържан, съобщиха от полицията в Хасково. Той е собственик на колата и ще бъде обвинен за това, че я е предоставил на човек в нетрезво състояние.

23-годишният водач има шофьорска книжка от 31 януари 2011 г. Той е управлявал автомобила си с над 100 км/час, при разрешена скорост 50 километра в градски условия. Колата е собственост на родения през 1966 година Тодор Марков. И той, и Георгиев са местни жители. Назначената техническа експертиза, която трябва да установи технически изправен ли е бил автомобилът, е силно затруднена поради пораженията по колата.

Основната хипотеза за катастрофата до този момент е поведението на шофьора. Касае се за негова изначална грешка, каза пред Дарик наблюдаващият случая прокурор Павел Жеков от Окръжната прокуратура в Хасково. Той опроверга тиражираните  версии за спукана гума на „Опел"-а. Ако се възстанови, младият водач ще отговаря по член от Наказателния кодекс, касаещ причиняване на смърт по непредпазливост на две или повече лица, с предвидено наказание от 5 до 15 години затвор. Срещу него обаче все още няма повдигнато обвинение заради невъзможността му да участва в следствени действия поради здравословно състояние. Загиналите младежи били приятели от детските години. Животът разделил шестимата, тъй като през последните години семействата им се преместили да живеят в различни краища на България. Младежите обаче не пропускали празник, без да се съберат в родното си място. Минути преди да бъдат връхлетени от колата, те излезли от дома на едно от момчетата и се отправили към църквата, за да посрещнат Великден.

"Цял квартал опустя. Бяха неразделни от деца. Не доживяха да си кажат "Христос Воскресе" в святата нощ. Нашият празник свърши завинаги", каза пред Дарик бащата на Трифон, един от загиналите тийнейджъри. "Трябваше да е абитуриент, онзи ден купихме костюм за бала, сега ще го погребем с него", допълни опечаленият.

"Не знам дали само шофьорът е виновен. Този път е убиец, целият в дупки. Черен Великден", през сълзи каза лелята на загиналия 17-годишен Красимир - Валентина Гацова. Тя и семейството й научили за трагедията през нощта. Пристигнали в хасковската болница с надеждата, че тяхното дете е сред оцелелите. "Никой не казва нищо, няма информация. Заявиха ни само, че децата са вътре в чували и толкова. Някои от родителите още не са дошли за разпознаването", разказа Валентина.

Рано тази сутрин в двора на хасковската съдебна медицина започнаха да се събират роднини на загиналите деца. Те заявиха, че не познават младия шофьор, предизвикал инцидента. Повечето признаха, че се молят за живота му, както и за този на останалите трима оцелели младежи.

Рано сутринта на мястото на трагедията още личаха петната кръв. "Остана и събореният електрически стълб", разказаха хора от Симеоновград.

Малкото градче, както и регионът, отдавна не помнят такава трагедия. Последната  катастрофа, отнела отново шест човешки живота в Хасковско, стана преди повече от година и половина. Тогава при челен удар край Свиленград загина семейство турски гастарбайтери.