Сестрите от ”Св. Георги” на протест от уважение към гилдията
Сестрите от ”Св. Георги” на протест от уважение към гилдията / netinfo

Медицинските сестри от УМБАЛ ”Св. Георги” в Пловдив ще подкрепят днешния мълчалив протест на колегите си от страната, които искат 440 лева стартова заплата от началото на 2008-а, независимо, че получават много по-високи възнаграждения. Парите ни идват от клинична работа в печелившо търговско дружество. Ще проявим обаче солидарност към колегите, които получават ниски трудови възнаграждения, уточниха сестри от болницата.

Колегите им от другите медицински заведения в Пловдив ще протестират мълчаливо от 13 до 14 часа пред централните входове на болниците. Специалистите по здравни грижи от училищата, детските градини и ясли ще сложат само протестни лентички заради опасения от административни санкции, установи репортерско проучване на Дарик. От Сдружението на сестрите са разпратили инструкция до регионалните си структури да няма прекъсване на работата по време на протеста.

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настоява за промяна в Закона за здравното осигуряване, стартова заплата, равна на две минимални работни заплати и 12% възнаграждение на месец за специализация.