/ Тина Соколова
Двойка бухали отскоро обитава едно от дърветата в пазарджишкото Начално училище „Васил Левски“. Защитените хищници се настанили там, след като през декември децата от 3б клас направили и разположили по клоните 15 къщички за птици и хранилки за тях.

семейство бухали
Тина Соколова


За екоинициативата си били провокирани от урок по английски, разказващ как малчугани помагат на животни да пресекат път с натоварен трафик, за да стигнат до гората. Тогава с преподавателката си Димитрия Гълъбинова и родителите си решават да направят добро за пернати представители на фауната.

Кучета бедстват 7 дни на покрив на училище, алпинисти ги спасяват

Грижата за природата е неизменна част от обучението в учебното заведение. Интересен елемент са опитите върху кокичета и китайско зеле за това как им влияе замърсяването на околната среда, а съответно как се отразява и на хората. Екомисленето е не само в часовете по „Човек и природа“, дори текстовете от диктовките в „Развитие на речта“ приучват малките как да събират разделно отпадъците.

семейство бухали
Тина Соколова


А вчера десетгодишните природозащитници се впуснаха в състезание и премериха знанията си по глобални теми: как да намалим замърсяването на планетата, как да пестим природни ресурси, кои отпадъци да рециклираме и какъв е ефектът, колко дървета се спасяват с връщане в производството на тон хартия, за колко години се разгражда метално кенче.

семейство бухали
Тина Соколова


Всички бяха победители, тъй като доказаха, че всичко това е не назубрено, а осъзнато отговорно отношение към природата