/ Дарик нюз
Цялостно саниране и обезопасяване на наводнените блокове в Столипиново предвижда община Пловдив. Това стана ясно след среща на кмета Здравко Димитров с кмета на район "Източен" Иван Стоянов. По думите на кмета, ако сградите са напълно компрометирани и създават опасност за живота на хората, ще се търсят варианти за изграждането на нови жилищни блокове.

Като начало ще бъдат предприети краткосрочни мерки, които ще бъдат насочени към изготвяне на експертна оценка на блоковете на улиците "Батак" и "Сокол". Ще бъде извършено обследване на сградите, като ще се търси трайно решаване на проблема.

Обсъждат загубите на питейна вода в Столипиново

След това, ако конструкцията им е застрашена, ще се отредят терени, на които да бъдат реализирани строителните проекти. Общината ще работи активно и за осигуряването на средства, тъй като натоварването ще бъде непосилно за бюджета на Пловдив. Експертна група ще търси най-целесъобразният начин за финансиране – привличане на европейски средства, държавния бюджет или чрез кредитната линия от Европейската инвестиционна банка.

Експертната група, която ще бъде сформирана, ще се оглавява от районния кмет Иван Стоянов. В нея ще влязат експерти от районната администрация и ОП „Жилфонд“, които ще извършат обследване на засегнатите жилищни блокове, на състоянието на ВиК мрежата, и ще установят има ли общи и индивидуални водомери, както и дали има нерегламентирано използване на вода.

Убийство в "Столипиново" след скандал

„Проблемът е много сериозен и никой до момента се е заемал с неговото разрешаване. Затова настоявам да се приложи комплексен подход, който конкретно да установи моментното състояние и на тази база да се предприемат необходимите мерки“, заяви кметът след срещата си със Стоянов. „Хората живеят в изключително лоши условия, което е недопустимо през 21 век. Като кмет предприемам конкретни мерки, които да сложат край на тази десетилетна сага с наводненията в този район", подчерта Димитров