Социален дом Пазарджик
Социален дом Пазарджик / netinfo
Работещи в пазарджишкия Дневен център за деца с увреждания „Вяра, Надежда и Любов“ въстанаха срещу фондация „Социални практики в общността“, на която от 3 месеца е поверено управлението на социалното заведение. Недоволните смятат, че политиката ѝ е непрозрачна и некоректна, както и че рефлектира върху качеството на услугите.

Не се дава ясна отчетност, не се знае дали всички пари се харчат по предназначение“, обясни пред Дарик психологът на дома Гроздан Грозданов. Той колегите му, заедно с родители на деца в Центъра бяха в готовност да излязат на протест днес от 09:00 до 11:00 часа пред сградата на общината. Изненадващо обаче в последните дни на миналата седмица ситуацията претърпя обрат. От общината са дали уверения, че ще започне процедура по разтрогване на договора с Фондацията.

Гроздан Грозданов
Гроздан Грозданов netinfo

Разбунтувалите се са обнадеждени от реакцията на местната власт, но остават в готовност да реагират, ако обещанията на пазарджишката общинска администрация не бъдат спазени. Недоволните възнамеряват да направят своя неправителствена организация, която да контролира следващите управляващи центъра.

Дневният център „Вяра, Надежда и Любов“ е първата в България институция за деца с увреждания, създадена преди 25 години.

Дневен център за деца с увреждания в Пазарджик
netinfo

"Още в деня, когато писмото на недоволните е депозирано в общината, е проведена среща с представители на фондацията", съобщи шефката на общинската дирекция „Социални дейности“ Димитрия Церова. Установено е, че не се осъществява добра комуникация между неправителствената организация и работещите в дома. Сезиран е и отдел „Закрила на детето“, откъдето пък в момента извършват свои комплексни проверки и във Фондацията, и в дневния център.

В късния неделен следобед на 7 януари председателката на Управителния съвет на фондация "Социални практики в общността" Златка Ангелова оповести с писмо до медиите, че ще се оттеглят от Дневния център за деца с увреждания „Вяра, Надежда и Любов“.

Решението е мотивирано с различия в позициите с тези на персонала в дома, които биха могли да се отразят неблагоприятно върху грижата за децата. От фондацията заявяват готовност да продължат работата си за подобряване състоянието на уязвими деца и техните семейства в община Пазарджик.