РЗИ: Грипната обстановка е спокойна, но очакваме изненади
РЗИ: Грипната обстановка е спокойна, но очакваме изненади / netinfo

Епидемичната обстановка в Пловдив и областта все още е спокойна, но не са изключени изненади.Това каза за Дарик директорът на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Моника Троянчева. За последните 7 дни е регистрирана заболеваемост от 68,68 на 10 хиляди души.

За обявяването на грипна епидемия за Пловдив е необходимо броят на заболелите да премине 132-ма на 10 хил. души, припомни здравният експерт.

По същото време миналата година заболеваемостта бе значително по-висока  - над 90 на 10 хил. души.

Д-р Троянчева бе категорична, че независимо от сегашната спокойна обстановка, могат да се очакват изненади, заради динамиката в разпространението на грипните вируси до март месец.

Високата температура, мускулните болки,силната отпадналост и болки зад очните ябълки са типичните симптоми на грип, при които трябва задължително да потърсим личния си лекар.

При наличие на грипни симптоми най-важното е да си останем вкъщи, за да изолираме разпространението на вируса и да се лекуваме преди да настъпят усложнения, категорична бе д-р Троянчева.

Станалият известен като свински грип или „Калифорния" се очаква да циркулира и тази година в страната ни . Другите два вируса, които вероятно ще ни разболяват този сезон, са „Тексас" и „Масачузетс".