Ръст на неправомерното събиране на потребителски такси за доктор
Ръст на неправомерното събиране на потребителски такси за доктор / netinfo
Има ръст на неправомерното събиране на потребителска такса за медицински преглед от пациенти, освободени от нея, съобщи директорът на Районната здравна каса в Пловдив д-р Борис Джурджев. Той не посочи конкретни цифри, но обясни че тенденцията е очертана от констатации по време на проверки и от сигнали на пациенти. Най-често потърпевши са хора с решения от ТЕЛК, чиито заболявания присъстват в списъка на освободените от такса.

80 хиляди лева пък трябва да възстановят болничните заведения в областта за неправомерно ползване на пари по клинични пътеки. Най-честите нарушения са неспазване правилата за хоспитализация, непълен обем на извършени медицински дейности и неправилно попълване на документацията.

Близо 54, 8 милиона лева е платила касата на местните болници за първото полугодие. Сумата е с около 1 милион лева повече в сравнение със същия период на миналата година, без да са променяни цените на клиничните пътеки. Няма да има недостиг на средства в края на годината, изразходваните пари са половината от прогнозния годишен бюджет, каза Джурджев в отговор на въпрос на Дарик. Той уточни, че лекувайки повече пациенти през първите 6 месеца на тази година, болниците са намерили форма за увеличаване, макар и малко, на оборотите си.

Д-р Джурджев напомни, че от 1 септември всички отделения в болничните заведения са длъжни да имат минимум по 10 легла. Според него в момента отделенията по гастроинтерология, ендокринология и урология в доста медицински заведения в областта са под този праг.