Румен Овчаров: За пръв път България завършва с дефицит
Румен Овчаров: За пръв път България завършва с дефицит / Dariknews.bg

Това, което правителството предлага и представата в общественото мнение се разминава доста сериозно с реалното състояние на българската икономика. Това заяви Румен Овчаров по време на семинар в Хисар на ПГ на Коалиция за  България. Той определи действията на правителството през първите шест месеца на управление като некомпетентни във висока степен.

"Резултатите, които имаме към края на годината, драстично се разминават с това, което правителството обяви като свои приоритети и амбиции", каза Румен Овчаров.

По думите му за първи път през това хилядолетие България ще завърши с дефицит, като никой не знае колко ще е той. Според него представените резултати от министъра на финансите Симеон Дянков - 496 млн. лева са официални на базата на техните разплащания на държавния бюджет, но реалния дефицит е значително по голям.

Дефицитът на държавата към 2009 г. се формира между 2-3 млрд. лева, като това включва между 500 и 800 млн. лева не заплатено ДДС, още между 300 и 800 млн. лева плащания към общините и 1-2 млрд. лева плащания към бизнес обектите и фирмите, каза Румен Овчаров.

"Официалният резултат, който България ще получи от Евростат, ще бъде с един значително по-висок държавен бюджет на базата на тези числа. Още по-лошото е, че страната ни започна новата година с един значително висок бюджетен дефицит, тъй като тези плащания ще бъдат извръшени през 2010 г. Стартираме през 2010 г. с негативите от 2009-та. Това налага сериозно преосмесляне на политиката, която води държавата", категоричен беше Овчаров.

Ние ще настояваме правителството да престане да си играе с обществото по отношение на финансовите параметри на нашата икономика, ежемесечно трябва да бадат представени на българската общественост и на народните представители данните за неразплатените плащания по ДДС, за задължения на държавата към бизнес обектите, за да може всички в България  да правят една реална оценка за финансовото й състояние, категоричен бе Румен Овчаров.

Той определи като "груб рекет" и подхода към частния бизнес. Според него е необходим  план за краткосрочни мерки за възстановяване на ресурса на бизнеса в България.