/ Петър Тодоров, Дарик радио Пловдив
Родители, които не плащат издръжка на децата си, могат да стигнат до налагане на най-тежкото наказание "лишаване от свобода". Това стана ясно от думите на съдията в Районен съд-Пловдив Доника Тарева в съдебната рубрика на Дарик радио „Темида“.
 
„Неплащането на издръжка е престъпление според българските закони, за което се предвижда наказание лишаване от свобода до една година или наказание „пробация“. В случаите на повторно неплащане на издръжка се предвижда наказание лишаване от свобода до две години или „пробация“.

На практика в тези случаи съдът преценява какво наказание да наложи, като съобразява всички обстоятелства по делото - предишни осъждания на лицето, дали се касае за повторно неплащане на издръжка, размерът на неплатената издръжка, евентуални настъпили вредни последици.

Ако се касае за лице с чисто съдебно минало, за неголям период на неплащане, както и когато няма настъпили вредни последици, обикновено се предпочита по-лекото от двете предвидени наказания – пробацията. Напълно възможно е, обаче, да се наложи ефективно наказание лишаване от свобода“, обясни магистратът.
 
Точно такъв случай е имала в своята съдебна практика самата Доника Тарева. Преди няколко месеца тя е наложила ефективно наказание лишаване от свобода за срок от една година в случай, в който баща не плаща издръжка на своите деца, след като два пъти е съден за това, като и двата пъти му е била налагана пробация.

„Ако осъденият на пробация не изпълнява наложените му пробационни мерки, съдът може да бъде сезиран с предложение за замяна на наказанието пробация с наказание лишаване от свобода или с друга пробационна мярка“, обясни от своя страна и Станислава Бозева, съдия в Окръжен съд Пловдив.
 
„Заповедта за наказание може да се обжалва пред главния директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” в 7-дневен срок. При подаване на жалба главният директор може да отмени или да измени заповедта. Когато същият не намери основание за пререшаване на въпроса, потвърждава заповедта и решението му е окончателно“, заяви по темата и началникът на Областната служба "Изпълнение на наказанията" комисар Иван Гълъбов.
 
Всичко за "пробацията" можете да чуете в съдебната рубрика на Дарик радио „Темида“.