Решават съдбата на Белодробна при Орешарски
Решават съдбата на Белодробна при Орешарски / netinfo
Варианти за спасяването на Белодробна болница от фалит ще обсъдят министърът на финансите Пламен Орешарски и финансистът на община Пловдив Наталия Делчева на среща във вторник, уредена със съдействието на народния представител Мария Капон. Общинското здравно заведение има 2, 5 млв. лева дългове и половин милион безлихвен кредит от общината, който не обслужва.

Ще търсим възможности правителството да погаси част от задълженията, които са натрупани и заради изключително ниското заплащане на 5-те клинични пътеки, по които работи Белодробна, каза Капон. Тя подчерта, че болницата може да работи и да получава средства по три национални програми за превенция на туберкулозата и от глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария. Статутът й на общинско здравно заведение не е пречка да използва тези фондове, освен това Белодробна обслужва пациенти от цяла Южна България, посочи Мария Капон.

Според нея плановете на общината за публично-частно партньорство върху част от земята на болницата са абсолютно неприемливи. Капон не изключи варианта болницата умишлено да е доведена до фалит заради апетити към терена на Цариградско шосе.

Капон обяви, че идната седмица ще внесе в парламента мотивирано предложение за 15-процентно увеличение на заплащането по клинични пътеки на всички здравни заведения. По предварителни изчисления, за това ще са необходими около 250 млн. лева, 25 млн. от които – за лечение на редки генетични болести.

Това е инфлационна корекция, за която парите могат да дойдат от междинния излишък в бюджета след първото полугодие, обясни Капон. Тя прогнозира, че предложението й има добри шансове да получи подкрепа и от здравния министър Евгени Желев, и от колегите й в парламента.

Абсурдно е такова предложение да мине, коментира пред Дарик заместник-председателят на здравната комисия Тодор Кумчев /БСП/. Той призна, че вече трета година цените на клиничните пътеки, по които касата плаща на здравните заведения, не са променяни и 98% от тях са недофинансирани. Доц. Кумчев обаче окачестви предложението за увеличение на парите за болниците като популистко и се мотивира със сложната технология за актуализация и на държавния бюджет, и на бюджета на НЗОК е твърде сложна.