Разследват аварийното кацане на двата самолета на Уиз Еър
Разследват аварийното кацане на двата самолета на Уиз Еър / БГНЕС, архив

Решението, двата самолета на Уиз Еър да кацнат на летище Пловдив в събота през нощта, е на самoлетната компания. Според неофициалните данни, нискотарифната авиокомпания е имала информация, че летище Пловдив не работи, но въпреки това екипажът е предприел план на полета, който предвижда кацане на пловдивския аеропорт. Самолетите на Уиз Еър от Дубай и Валенсия са пренасочени по искане на самата компания, която има право да избере къде да ги приземи при аварийни обстоятелства, обясниха пред Дарик запознати.

Предполага се, че Уиз Еър са кацнали в Пловдив, за да спестят разходи, тъй като в същото време, заради лошите метеорологични условия над София, самолети на Луфтханза са пренасочили полетите си до летището в Букурещ.

Започнало е разследване от специализираното звено към Министерство на транспорта, което трябва да изясни обстоятелствата около аварийната ситуация, потвърдиха за Дарик от ведомството на министър Ивайло Московски. От там обаче отказаха коментар по случая, тъй като с официална позиция за инцидента трябва да излязат от Държавно предприятие "Ръководство на въздушното движение" (ДП РВД)

Докладът от разследването ще бъде предаден на Международната организация за гражданска авиация ИКАО.