Разпознаваме  действащи политици в комедията Бай Ганьо, жив ли си?
Разпознаваме действащи политици в комедията Бай Ганьо, жив ли си? / netinfo
Черната комедията „Бай Ганьо, жив ли си?” на известния български поет, писател и режисьор Иля Велчев бе представена днес пред преподаватели и студенти от всички пловдивски университети и колежи. Романът осмива съвременния политически елит като описва историите на безсмъртния герой на Алеко Константинов след промените в България от 1989 г. Според автора новият бай Ганьо вече не се задоволява с дребния келепир, той иска да притежава политическа и икономическа власт. Той го описва като собственик на нова просперираща компания, който създава новия си имидж като работи на лаптоп, облича се с маркови дрехи, притежава спортни коли и „колекционира” министри и депутати.

Представянето на книгата и творческата биография на писателя бе направено от известния български журналист Георги Коритаров, който отбеляза, че прототипите са реално действащи политици и лесно разпознаваеми при внимателно прочитане на комедията.

Иля Велчев е автор на повече от 25 книги с поезия и проза, 9 игрални филма, много сценарии, адаптации и спектакли, както и на текстове. Интервю с журналиста Георги Коритаров чуйте в звуковия файл: