Разкриха схема за купуване на гласове в Пловдив и Пазарджик
Разкриха схема за купуване на гласове в Пловдив и Пазарджик / снимка : Виктор Кадири /
Ракриха схема за купуване на гласове в Пловдив и Пазарджик
20039
Ракриха схема за купуване на гласове в Пловдив и Пазарджик
  • Ракриха схема за купуване на гласове в Пловдив и Пазарджик

Схема за купуване на гласове в Пловдив и Пазарджик е разкрита след акция на прокуратурата и ДАНС рано тази сутрин. Това заяви новият апелативен прокурор на Пловдив Андрей Атанасов.

Лихвари от ромските махали в двата града взимали в залог, документи за самоличност и дебитни карти срещу суми, давани на заем с голяма лихва. След това са изготвяли списъци с имената на длъжниците си, които използвали, за да преговарят с лица, които се занимават с купуване на гласове.

На самите длъжници пък са обещавали приспадане на част от сумите, които дължат за да гласуват с определена бюлетина.

/подробности чуйте в прикачения звуков файл/

По време на акцията, са проверени 11 адреса в Столипиново и Шекер Махала в Пловдив и квартал „Изток" в Пазарджик. Иззети са над 200 лични карти, 130 дебитни, 5 международни паспорта, талон за МПС, кутия с патрони и 3 газови пистолета, от които един е преправен в боен и е с изтрити номера.

37-годишен мъж от Пазарджик, у когото е намерено оръжието е задържан за 24 часа.

Предстои да бъдат разпитани над 300 длъжници, на които след това ще им бъдат върнати документите, заяви шефът на ДАНС Пловдив Ангел Стоев.

Той допълни, че за първи път схемата е засечена още на предишните избори, но за нея се разбрало след тяхното приключване.

На този етап нямаме други сигнали за купуване на гласове, заяви апелативният прокурор Андрей Атанасов. Той допълни, че в изборния ден, във всички прокуратури ще има дежурни прокурори.