Първия у нас електронен университет въвеждат в ПУ
Първия у нас електронен университет въвеждат в ПУ / снимка: dariknews.bg
Първият у нас електронен университет въвеждат в ПУ
73215
Първият у нас електронен университет въвеждат в ПУ
  • Първият у нас електронен университет въвеждат в ПУ

Въвеждат първия в България електронен университет в ПУ „Паисий Хилендарски“ от есента, съобщи за Дарик радио проф. Георги Тотков, заместник-ректор по информационната структура и оценка на качеството в университета. Целта е повечето административни услуги и справки във вуза да се правят на едно гише, за да се елиминира максимално губенето на време и разнасянето на документи на хартиен носител, каза той.

Чрез тази система кандидат-студентите могат да подават заявления по интернет, да внасят такси, да проверяват оценките или класирането си. Електронният университет ще бъде от голяма полза и за преподавателите, като ще улесни работата им и ги разтовари от непривични дейности като попълване на формуляри и отчети, уточни проф. Георги Тотков.

Вече започна експерименталното въвеждане на системата. Финансирането е осигурено по 2 проекта на ПУ, финансирани от ЕС, на обща стойност 1,3 милиона лева.

За да заработи електронният университет, са нужни около 300 електронни подписа, които ще се ползват от половината от академичния състав на университета. Те ще работят в рамките на 3 години, добави зам.-ректорът.

По думите му внедряването на е-университета ще отнеме месеци. Предвидено е и обучение на преподаватели, студенти и административен персонал как да работят със системата.

Имаме готовност да предложим и национален проект за електронен университет, който да съхранява и ползва базата данни на всички вузове в страната. Дали ще се реализира в тази сложна политическа ситуация, не мога сега да кажа, категоричен бе проф. Тотков.