документи
документи / Dariknews.bg
По разпореждане на Окръжна прокуратура
Окръжна прокуратура – Пловдив разпореди извършване на мащабна проверка на т.нар. „Руски пазар“ в града.

Проверката трябва да установи какъв е статутът на обособилото се като тържище място- функционира ли като регламентиран пазар, от кого се стопанисва, отдавани ли са на място под наем терени и/или павилиони /сергии/ за извършване на търговска дейност, от кого.

Извършва ли се в самото тържище и/или в райони в непосредствена близост търговска дейност по продажба на храни, напитки и други стоки, при какви условия и от кого. Ако се установи извършване на търговска дейност - декларират ли се приходи от нея по надлежния ред.

Ще се проверява още извършва ли се търговска дейност със защитени видове птици и от кого, както и има ли в района дейности по нерегламентирано горене на отпадъци и от кого.

В изпълнение на част от задачите на 18 април са проверени 21 търговски обекти на територията на тържището. Започнати са 2 досъдебни производства - за нерегламентирано използване на търговска марка, като са задържани 2 лица. Иззети са около 260 артикула, носещи чужди търговски марки.

От Областна дирекция по безопасност на храните са съставени 4 констативни протокола, 1 акт за установяване на административно нарушение и 1 разпореждане за унищожаване, като е иззета около 100 кг прясна риба, без документи за произход. Съставени са и 4 акта за установяване на административни нарушения, касаещи продажба на живи животни.

От РИОСВ са съставени 3 акта за установяване на административни нарушения за продажба на пойни птици.

Фискален контрол при НАП са съставили 2 констативни протокола и 1 обект е запечатан за неиздаване на касов бон. От 3-то РУ при ОД на МВР - Пловдив е издаден 1 акт за установяване на административно нарушение по Закона за българските лични документи.

При проверката, Общински инспекторат ще издаде предписание на кмета на район Северен за почистване на нерегламентирано сметище и нерегламентиран пазар.

Срокът за приключване на проверката по всички пунктове е едномесечен.