/ пресцентър, Агенция
Митнически служители от отдел „Митническо разузнаване и разследване“ в ТД Митница Пловдив иззеха 5874,2 литра  моторни масла, добавки за бензин и дизелово гориво и 13 324 л  органични разтворители. Това съобщиха от Агенция "Митници".

За акцизните стоки- енергийни продукти, установени при две проверки през последната седмица на месец август, не са били представени необходимите документи по Закона за акцизите и данъчните складове.

При един от случаите на 31.08.2023 г. в района на ГКПП Капитан Петко войвода митническите служители селектират за проверка товарен автомобил с българска регистрация. Водачът –български гражданин, представя документи за превоз на 16 215 кг стоки, сред които антифриз, моторни масла, добавки за горива. Според документите изпращач е българско дружество, а получател фирма в град Солун, Република Гърция. 

Откриха 61 600 къса контрабандни цигари в опаковки на мебели на „Капитан Андреево“

При извършената щателна митническа проверка се установява, че за част от стоката - 5874,2 литра моторни масла, добавки за бензин и дизелово гориво в различни разфасовки, не са представени документи, удостоверяващи че стоките са освободени за потребление на територията на страната, както и документ за изпращането им до получател в друга държава-членка по реда на ЗАДС.

Другият случай е от 25.08.2023 г., когато екип от митнически служители извършва проверка на бивш данъчен склад за енергийни продукти във Велинград. Инспекторите установяват, че между две автоцистерни се прехвърля течност с характерен мирис на енергиен продукт. След окончателното проточване са установени 13 324 л течност с бледожълт цвят и мирис на енергиен продукт. Поради възникнали съмнения относно попадането на течността в обхвата на ЗАДС стоката и автоцистерната са задържани. Взети са проби за лабораторен анализ.

Откриха 130 000 недекларирани евро на „Дунав мост“ 2

Според изготвената от Централната митническа лаборатория експертиза иззетата течност съдържа смесени препарати на основата на изобутилов алкохол, които притежават свойствата на сложни органични разтворители и попадат в обхвата на продуктите, за които се дължи акциз. Собственикът не е представил документи за произход, както и за платен или обезпечен акциз за енергийния продукт, който съгласно Закона за акцизите и данъчните складове се изчислява на около 9460 лева.

По случаите ще бъдат образувани административнонаказателни производства.