Пловдив
Пловдив
Репортаж на Искра Койчева
101433
Репортаж на Искра Койчева
  • Репортаж на Искра Койчева
Знаете ли какво е „маиса“? Това е пролетният празник, отбелязван от пловдивчани през 18 и 19 век традиционно на Бунарджика. Точно „маиса“ е връзката между днешния Първи май и града на тепетата. На празника, който се е отбелязвал точно на днешния ден, едно от емблематичните тепета в Пловдив се е превръщало в огромен пикник и място за срещи между филебилии.

В Пловдив отбелязването на Първи май има много дълбока традиция - още от времето на османското владичество,  разказа директорът на Историческия музей в града Стефан Шивачев.
 
В края на 19 век се създава традицията за празнуването на Първи май като Ден на труда и  се възприема веднага от работническата класа в страната. В Пловдив тесните и широките социалисти го отбелязват поотделно, защото неведнъж в града на тепетата Първи май е завършвал със скандали и побоища.

През следващите десетитилетия на 20 век празникът Първи май се променя докато през 50-те години кристализира в онази форма с манифестациите, когато всички работнически колективи и индустриални предприятия преминават през Главната улица на Пловдив – започваща от моста на Марица и стигаща до Централна гара. На някакъв по-следващ етап от време в Деня на труда в Пловдив се организират и провеждат спортни мероприятия за работническите колективи, които обаче не просъществуват дълго в годините. И така до края на комунистическия режим.

След 10 ноември 1989-а 1 май продължава да е официален и неработен ден, но организирането на масови прояви, както по времето на социализма, вече не се правят от страна на държавната власт.

Денят обаче е много важен за град Първомай, където градската управа традиционно е подготвила богата празнична програма.

Още чуйте в репортажа по темата!