Премиера на германския бестселър Имигрантката в Балабановата къща
Премиера на германския бестселър Имигрантката в Балабановата къща / снимка: dw-world.de

Германският бестселър „Имигрантката" от Румен Еверт представя тази вечер ИК „Жанет". Премиерата е от 18.30 часа в Балабановата къща.

В романа се разказва за живота на 40-годишна жена, както и за вечни теми като правото на избор и тежкия му кръст, търсенето на лична свобода и мъчителното й отстояване, готовността за компромис и високата му цена. Ситуирани в емигрантската среда на Виена през 90-те, както и в социалистическа България през 70-80-те години, тези теми придобиват съвсем конкретни очертания в една лична история - съдбата на българката Лена, работеща нелегално като келнерка във Виена.

"Това, което най-вече ме интересуваше, беше не темата за имиграцията. Исках да разкажа житейската история на една съвсем обикновена жена. Фактът, че тя идва от България или от някъде другаде, не играе особено голяма роля", казва авторът Румен Еверт. „Имигрантката" е първа книга от трилогията му „Отвъд Ландщрасе", която разглежда разделението на две европейски култури: латинско-западната и гръцко-източната.