Емил Нешев, който е директор на ПСС каза: Няма какво повече да направим
Акцията по издирването на 42-годишния Атанас Пенчев и 17-годишния му син Адриан, загубени под връх Ботев, беше прекратена днес. Двата дрона, които военните използваха за откриването им, не успяха да ги намерят.

"Няма какво повече да направим", това заяви директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев.

Вижте кадри от издирването на изгубилите се баща и син в Стара планина (ВИДЕО)

Рано тази сутрин, 9 февруари, по искане на Планинската спасителна служба 14 военнослужещи от 61 Стрямска бригада с две безпилотни летателни системи и четири единици техника бяха изпратени в Калофер, за да се включат в акцията по издирването на изчезналите в Стара планина баща и син.

Военнослужещите действаха под ръководството на командира на 61 бригадата бригаден генерал Деян Дешков, съобщават от министерството.

Продължава издирването на двамата старозагорци в Стара планина

Припомняме, че двамата са в неизвестност от сряда.

Издирването продължи 5 дни, но в крайна сметка се оказа неуспешно.

Минути преди 19 часа от планината се върнаха и последните спасители, които неуморно издирваха изчезналите баща и син 4 дни. Днес в издирвателната акция участваха и военни. Претърсени са всички склонове и заслони, където е било възможно да бъдат намерени те. Верижна техника проби дълбоките снежни преспи до мястото, което трябваше да бъде обходено.

Безпилотен летателен апарат на военните прелетя над голям периметър в подножието на връх Ботев, за да търси изгубените баща и син. Военните тръгнаха от базата на 61-ва Стрямска механизирана бригада сутринта.„Планината е планина. С нея не трябва да има шега. И там, където не мине крак, ръка и човешко око, не може да се каже със сигурност, че е проверено“, каза бригаден генерал Деян Дешков, командир на 61-в Стрямска механизирана бригада.

В същото време спасителите намериха следи, които водят към стръмно дере в река Тунджа.
„Днес беше последният ден и последната надежда. Надявахме се, че кучетата ще стигнат до резултат. Обаче този терен и в тези условия просто беше невъзможно“, каза Дамян Чолпанов, планински спасител.

Ден по рано спасител претърпя инцидент, като се подхлъзна в стръмен участък и е падна в ледените води на реката„Наш колега падна във водата, намокри се качествено. Рискът от такива инциденти съществува, слава Богу, се размина с това”, коментира Емил Нешев, началник на Планинската спасителна служба към БЧК.

Близките на изгубения 42-годишен баща Атанас Пенчев и неговия син се надяват, че ще бъдат открити. „В момента стоим и чакаме. Това, което ни казаха спасителите е да стоим и чакаме. От оператора са изискали локация, за да видят последното място, на което са били, от там нататък не зная нищо”, каза вуйчото на изчезналото момче Петър Гичев.

Опитните планинари казват, че зимно време е немислимо да се тръгне на поход без добра екипировка. „В такива случаи не бива да се тръгва, защото това е безотговорно отношение към техния живот и към хората, които отиват да ги търсят“, каза Донка Радулова от Туристическо дружество „Хайдут“ - Калофер.