Преференции пренареждат листите на ГЕРБ и БСП в Пазарджишко
Преференции пренареждат листите на ГЕРБ и БСП в Пазарджишко / Sofia Photo Agency, архив

Под въпрос е мандатът за Реформаторския блок в Пазарджик, недействителните гласове в 13 МИР са над 10 хиляди, сочат окончателните данни на Районната избирателна комисия. Точното разпределение на мандатите не може да направено, преди да пристигнат гласовете от чужбина, които ще бъдат преразпределени.

В Пазарджик ГЕРБ печели три мандата, БСП и ДПС по два, един мандат печели „Атака”. Все още не е ясно как преференциите ще пренаредят листите.

Неофициална е информацията , че в листата на ГЕРБ вторият и третият Дончо Баксанов и Гинче Караминова са изместени от деветата и осемнадесетия в подреждането Десислава Костадинова-Гушева и Димитър Гечев, които събират съответно 3023 и 2 611 преференции.

В сравнение с тях, вторият и третия в листата на ГЕРБ имат 1531 и 2 505 преференциални гласа. В листата на БСП също се очаква да има пренареждане. 12-тият в подреждането, общинският лидер на социалистическата партия Димитър Димитров по всяка вероятност ще измести втория в подреждането Йордан Младенов.

В зависимост от това дали ГЕРБ ще има 4 или 3 мандата е шансът на Бойка Маринска от Реформаторски блок. Вторият в листата на Реформаторите - Валентин Карабойчев е събрал 1390 гласа и минава 7% праг за участие в преподреждането по преференциален вот, но не измества водача.

Сигурен мандат получава и ПП „Атака” в лицето на водача проф. Станислав Станилов.

Според данните на РИК в Пазарджишки район е много висок % на недействителните бюлетини- 10 241.

Според окончателните резултати на РИК-Пазарджик при обработени 100% от протоколите, ПП ГЕРБ печели парламентарните избори с 33,55%, следва БСП Лява България със 18,07% и ДПС - 16,07%. На четвърто място е Атака с 6,13%, следвана от Реформаторски блок - 6,11%, България без цензура с 6,00%, Патриотичен фронт с 5,07% и АБВ - 3,70%.

46,65% e избирателната активност в Пазарджишка област, според окончателните данни на Районната избирателна комисия. Най-много са гласувалите в община Батак- 59,56%, след това се нарежда община Стрелча с 54,40% и община Белово – 52,01%. В община Пазарджик са гласували 45,65% от избирателите. Най-ниска е избирателната активност в община Ракитово. Общо в региона упражнилите правото си на вот жители са 118 506 от общо 252 306 души, имащи право на глас, уточни Добрев.

По данни на дирекция „Полиция” от началото на изборния ден са получени общо 9 сигнала за купуване на гласове на територията на областта. Всички те са проверени и преписките са докладвани на съответните районни прокуратури. В изборния ден не са регистрирани тежки престъпления и груби нарушения на обществения ред. От звено „Български документи за самоличност” са издадени 11 удостоверения за гласуване на граждани.