Представят оригинално двустранно издание, посветено на Васил Левски
Представят оригинално двустранно издание, посветено на Васил Левски / снимка: РИМ - Пловдив

Нови изследвания, посветени на Апостола на свободата, ще бъдат представени тази вечер от 18 часа в Регионалния исторически музей в Пловдив. Това ще стане по време на среща разговор на тема „За Васил Левски – между 18 февруари и 18 юли. За истините, неистините и употребите“ в зала „Съединение“ на едноименния площад.

В срещата ще участват двама от авторите - проф. д.и.н. Иван Стоянов от Великотърновския „Св. Св. Кирил и Методий” и директорът на Национален музей „Васил Левски” в Карлово Дора Чаушева , както и Александър Пижев от Регионалния исторически музей в Пловдив.

Преди това от 15:00 часа книгата ще бъде представена и пред студенти в университетската библиотека на ПУ "Паисий Хилендарски".

Оригиналното двустранно издание „Първият биограф на Апостола” и „Първият уредник на музея на Апостола” правят опит да възкресят имената на двама заслужили българи - първият биограф на Левски Георги Яковлев Кирков от Плевен, и първият уредник на музея на Апостола в Карлово Никола Славчев.

Изданието е посветено на 140 години от смъртта на Васил Левски (1837-1873) и 80 години от възстановяването на родната му къща.