Пожарите в Пазарджик се увеличават. Пожарните коли от преди 60 години
Пожарите в Пазарджик се увеличават. Пожарните коли от преди 60 години / netinfo

6 души са загинали вследствие на пожари в областта през 2008-ма година. Това отчетоха от Пожарната в Пазарджик. 1491 произшествия са станали в Пазарджишка област през миналата година, обобщи началникът на службата по “Противопожарна безопасност и обезопасяване”, комисар Иван Панайотов. Причините за високия брой на смъртните случаи са злоупотреба с алкохол и невнимание при работа с отоплителни печки. Пострадалите по време на пожар са 12, един от тях е професионален пожарникар , който не е спазил изискванията за безопасност. 98 % от всички произшествия са пожари, а останалите са аварийно-спасителни дейности.

2008 година бе много по-тежка от предходната, коментира Панайотов и се аргументира с ръста на пожарите от 2,8 %. 329 са пожарите с материални щети в региона.

Намаление се отчита на щетите от пожари в горския фонд. През 2008 година са изгорели 10196 декара по-малко площи. Според Панайотов основните причини за пожарите в региона са късо съединение в електрическите инсталации, небрежност при открит огън, техническа неизправност в електрически уреди и детска игра с огън.От Пожарната коментираха, че според статистиката област Пазарджик се нарежда на 8 –то място в страната по брой на пожарите.

През 2009 година няма надежда за подобрение на материалната база. Огнеборците изразиха недоволство, че други 6 области ще получат пожарни автомобили с пари от Европейския съюз. Сега в пожарната в Пазарджик и поделенията в областта се използват пожарни автомобили от 50 –те години на миналия век. С цената на ежедневни ремонти, огнеборците успяват да ги поддържат в движение.