Потапов: Гергов е най-добрият избор
Потапов: Гергов е най-добрият избор / netinfo
Изборът на Руската федерация е удар в десетката, заяви по време на официалното си приветствие, по случай обявяването на пловдивския бизнесмен Георги Гергов за почетен консул на Русия, посланикът на Руската федерация в България Анатолий Потапов. Почеркът на Гергов е отличителен – той е добър бизнесмен и дипломат, с голям жизнен опит и отлично разбира проблемите и на двата народа, той е наш приятел, каза още Потапов. Заместник- министърът на външните работи Милен Керемедчиев връчи екзекватурата за всъпване в длъжност на новия почетен консул и подчерта, че това става в момент, който е изключително важен за двустранните икономически и културни отношения между България и Русия. Керемедчиев заяви, че очаква силно да се увеличи потока от руски туристи към България тази година.

Документите за визи ще се приемат в Пловдив след 10-годишно прекъсване, съобщи по-рано днес пред Дарик радио почетният консул на Русия Георги Гергов. По време на церемонията тази вечер в ресторант „Пълдин” в Стария Пловдив, Гергов призна, че това е един от най-важните дни в живота му. През изминалите години изгубихме много, между България и Русия има много бизнес, който тепърва ще се развива с помощта на всички, които искат да работят за това, отбеляза Георги Гергов.

Официалната церемония, която премина при засилена полицейска охрана, уважиха министърът на транспорта Петър Мутафчиев, Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай, областният управител, кметът, служители от висшето ръководство на МВР и службите за сигурност, политически лидери и бизнесмени.

Поздравителни приветствия изпратиха президентът Георги Първанов и премиерът Сергей Станишев.

Консулството в Пловдив ще обслужва територията на 5 области – Пловдив, Смолян, Кърджали, Хасково и Стара Загора. Очаква се то да заработи след няколко седмици. Предстои ремонт на приемната на Министерството на икономиката и енергетиката в панаира, която ще се превърне в постоянно седалище на почетния консул на Руската федерация.