Подновяват дейностите по Водния проект на Пловдив
Подновяват дейностите по Водния проект на Пловдив / снимка : Дарик радио Пловдив/ архив

Община Пловдив е получила покана от Министерството на околната среда и водите да подпише договор за започване на Водния проект в града. Това стана ясно по време на днешната сесия от изказване на кмета Иван Тотев.

Подписването на договора се забави с около година и половина, заради необходимостта от уточнение на въпроса за третиране на ДДС по проекта.  В началото на тази година Министерство на финансите публикува указания относно администрирането на ДДС във водния сектор и изясняването на правото на общините-бенефициенти по програмата за ползване на данъчен кредит. Това даде основание за преработка на проектното предложение на община Пловдив и изпращането му в Европейската комисия за последваща оценка през месец февруари 2014 г.

„Сега проблемът е, че имаме подписани договори с фирми за изпълнение на различните части от проекта, но заради забавянето не е сигурно, че те още искат да работят с нас“, обясни Тотев. Част от фирмите са подновили офертите си и са готови да започнат работа, но белгийският консорциум, който спечели проекта за изграждането на пречиствателна станция за над 50 млн. лева, не е заявил желание за работа.

В тази връзка другата седмица кметът Иван Тотев ще се срещне с министър Ивелина Василева с молба министерството да се опита да убеди белгийците да подновят офертата си.

„Ако това не се случи ще трябва да започнем процедурите от начало, което допълнително ще отложи дейностите“, не скри опасенията си Тотев.

Проектът за Водния цикъл на Пловдив се финансира по Оперативна програма „Околна среда“.

Той предвижда подмяната на 14 км водопроводи, 800 сградни отклонения, както и 16 км второстепенна канализационна мрежа. Отделно ще бъде извършена и рехабилитация на близо 3 км от съществуващ колектор, както и доизграждане на пречиствателна станция за отпадни води.