Йога на смеха
Йога на смеха / netinfo
йога на смеха
93162
йога на смеха
  • йога на смеха
Много са ползите от смеха и е хубаво човек да се усмихва и смее, не само когато има повод за това, каза в рубриката на Дарик радио „Промяната“ преподавателят по йога и духовни и физически практики Марияна Стракова. Нека се шегуваме и смеем не само на 1-ви април, но и през всички дни от годината, призова тя.

За пример могат да послужат децата, които много често, докато си играят, се усмихват или смеят без видима причина. Смехът провокира проявата на детето, което спи у нас, което дете с годините ние потушаваме и приспиваме. Обществото често налага етикети, че е грозно да се смеем открито и шумно, че трябва да се държим сериозно и т.н.

Смехът е изключително полезен. Той действа оптимизиращо, тонизиращо и детоксикиращо. Когато човек се смее, се произвежда „хормонът на щастието“ ендорфин. Смехът ни помага да дишаме по-дълбоко, чрез свиване и отпускане на диафрагмата. Ендорфинът отговаря за нашето позитивно отношение, за нашето себеуважение, за чувството на прошка и добронамереност към другите.

Има и йога на смеха – хасия йога, разказа още директорът на Пловдивския културен институт Марияна Стракова. В нея се прилагат различни техники, които карат практикуващите да се смеят. Това става чрез влизането им в различни роли от живота, на които те се присмиват. Ефектът идва от това, че умът не различава реалния от симулирания смях.  

Чуйте цялото интервю с Марияна Стракова от аудиото.