По 58 лв коледни бонуси във ВМЗ - Сопот
По 58 лв коледни бонуси във ВМЗ - Сопот / снимка: dariknews.bg

По 58 лв вместо очакваните 370 лв коледни бонуси ще получат тази година работниците във ВМЗ – Сопот. Това потвърди пред Дарик председателят на КТ „Подкрепа“ в държавното дружество Димитър Атанасов. „Хората наистина се надяваха да получат повече средства, но спешно трябваше да се платят част от дълговете на ВМЗ към общината. Това е причината за намалените бонуси. По-добре малко средства за празниците, отколкото никакви“, коментира синдикалистът.

Той подчерта, че за първи път от години дружеството излиза на печалба, затова хората са се надявали да получат по една минимална заплата за бранша – 370 лв. „Трудно ни е да обясним на хората положението. В крайна сметка по-важното е, че имаме работа, за да не изпаднем отново в черния вакуум“, допълни Димитър Атанасов.

"Имаме много стари задължения, които трябва да плащаме, трябва да подсигурим и заплатите. Наскоро платихме не малка сума от дълговете си към община Сопот. Толкова са ни възможностите на този етап", коментира пред Дарик и изпълнителният директор на ВМЗ - Сопот Иван Стоенчев.

Очаква се коледните бонуси за 2800-те работници да бъдат изплатени следващата седмица.