Пловдивските учители писаха двойка на Даниел Вълчев
Пловдивските учители писаха двойка на Даниел Вълчев / plovdiv24.com

Пловдивските учители писаха двойка на министъра на образованието Даниел Вълчев и му поискаха оставката на протестен митинг днес пред Хуманитарната гимназия "Св. Св. Кирил и Методий". Над хиляда стачкуващи преподаватели от пловдивските училища излязоха на митинг и закичиха паметника на братята-просветители пред училището с надпис "Стачка".

“Оставка! Вълчев - слаб 2, излез от бордовете, влез в класните стаи”, “Достоен труд, достойно заплащане”, Празни джобове – празни бюлетини”, това бяха само част от лозунгите, издигнати от протестиращите преподаватели. Ние се борим за плавно увеличение на работните заплати до 100% и за повече средства в отрасъл образование, за да имат децата ни европейско образование, заяви пред присъстващите Юлиян Петров, председател на пловдивския синдикат “Образование” в КТ “Подкрепа”. Той призова стачкуващите да участват и утре в протестен митинг пред Областната администрация в Пловдив, който ще започне в 16 часа. На него учителите ще излязат с декларация и ще връчат исканията си на областния управител, за да задължат Националния отраслов съвет по образование да насрочи нови преговори. След митинга до 17 часа ще бъде блокирано кръстовището на булевардите „Васил Априлов” и „6-ти септември”.

Пловдивски учители ще се включат и в националния протестен митинг в София. 62 училища и 28 детски градини стачкуват днес в Пловдив.