/ iStock/Getty Images
Пловдивският апелативен съд отмени определение на Окръжен съд - Пловдив за условно предсрочно освобождаване на Любомир Трайков, съден за катастрофа с трима загинали на бул. "Руски" в Пловдив. Делото е образувано по протест на Окръжна прокуратура - Пловдив, съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата.

Трайков излежава петгодишна присъда за тежката катастрофа, станала на 18.11.2016 г. Тогава осъденият е управлявал лекия си автомобил "Ауди" след употреба на алкохол и със скорост близо 100 км. в час, се блъска в друга кола, в която пътуват четирима души. На място загиват двама от тях, а третата пострадала почива от нараняванията си в болница, седмица след катастрофата.

В мотивите си Пловдивският апелативен съд е посочил, че в случая е налице една от предпоставките за условно предсрочно освобождаване, а именно Л. Т. е изтърпял повече от половината от наложеното му наказание. Апелативните съдии обаче са приели, че липсват данни за изпълнение на второто изискване на закона, а именно осъденият да е дал доказателства за своето поправяне. От данните в досието на осъдения се установява, че при него се отчита дефицит в една и съща проблемна зона - "Отношение към правонарушението". За полагането на обществено полезен труд, спазването на правилника и проявено добро поведение, осъденият е стимулиран, и то впечатляващо често, с домашен отпуск, почти всеки месец, за некратки периоди от време. Именно затова режимът за изтърпяване на наказанието му е изменен в по-лек. Тези данни обаче не са достатъчни, че Любомир Трайков е дал доказателства за своето поправяне, поради което спрямо него следва да продължи корекционното въздействие.

Определението на Апелативният съд е окончателно.
БТА