/ DarikNews.bg, архив
Пловдивчанин получи писмо до починалата си съпруга от ТЕЛК, с което от комисията я викали за освидетелстване. Илиян Петков публикува писмото от ТЕЛК-Пловдив в социалната мрежа с коментар, в който изказва възмущението си.

Възстановена е работата на ТЕЛК-Ловеч

Репортер на DarikNews се свърза с опечаления мъж, който разказа, че 38-годишната му съпруга починала на 25 ноември след четиригодишна борба с рака на гърдата. Жената била оперирана през 2015 година и освидетелствана от ТЕЛК още тогава, като оттам й отпуснали и пенсия. Впоследствие всяка година тя била освидетелствана от комисията, нов края на миналата година състоянието й се влошило и починала. 

По думите му, веднага след смъртта й банковата й сметка била блокирана. Преди няколко дни пък Илиян получил писмо от НОИ, че вече може да изтегли пенсията, която е отпусната на 10-годишното му момченце за това, че майка му е починала. "Това означава, че в електронните масиви на държавата е надлежно вписано, че жена ми е починала. Как тогава не успяха да го разберат в ТЕЛК?", възмути се Петков. 
 

Гледам и не вярвам на ушите си....,както казваше професор Вучков!!!! Ето затова България е на това дередже!Жена ми...

Публикувахте от Илиан Петков в Събота, 25 януари 2020 г.
Според пловдивчанина подобно нещо се е случвало и на други хора. "Проблемът е, че си мълчим, затова реших да публикувам писмото във Фейсбук", обясни Илиян Петков. Той се надява, че от ТЕЛК ще отговорят, защо се е стигнало до тази грешка. Петков смята, че е крайно време информацията за личните данни на хората да се синхронизират от институциите

Осъдиха четирима души от ТЕЛК-Стара Загора за поискани подкупи

За DarikNews от ТЕЛК-Пловдив съобщиха, че техните информационни масиви не са свързани с тези на ГРАО, НОИ и Здравната каса. Заради това лекарите, които участват в комисиите, нямат достъп до здравните досиета на пациентите, които са освидетелствани при тях.

"Задължение на близките на починалите пациенти е, те да ни уведомят и да донесат смъртния им акт при нас",
поясниха от ТЕЛК-Пловдив.