Пловдив събира туроператори от 3 континента
Пловдив събира туроператори от 3 континента / снимка: visitplovdiv.com

Над 110 туристически организации от 16 държави на 3 континента се събират в Пловдив за Шестата международна среща на туроператорите. Откриването е от 9.15 часа в Новотел Пловдив, а сред официалните гости са заместник-министърa на туризма Ирена Георгиева, кметът на Солун Янис Бутарис и Жерар де Фровил от Discovery Channel.

Престижният форум продължава до 25 април и има за цел да популяризира България, Пловдив и региона като конкурентноспособна туристическа дестинация за целогодишен туризъм. Събитието се организира от Община Пловдив чрез Общинско предприятие „Туризъм“, съвместно с Министерството на туризма.

Участниците са от Франция, Германия, Турция, Алжир, Румъния, Хърватия, Грузия и др. Сред тях има и представители на медиите, местната власт, хотелиери и ресторантьори. Те имат възможност за бизнес контактиобмяна на опит и бъдеща съвместна дейност. Акцентира се и на събитийния туризъм,  като неотменна част от спечелването на  титлата Европейска столица на културата през 2019 година.

Форумът набира все повече популярност сред туристическия бранш в страната и чужбина и печели международен авторитет, а градът се развива като водеща дестинация за културен, исторически и събитиен туризъм. По последни данни от Националния статистически институт  Пловдив бележи над 10  % ръст на туристите и реализираните нощувки за първите два месеца на тази година и е снай-добри показатели  сред останалите големи български градове.