Пловдив остана без ваксини срещу птичи грип
Пловдив остана без ваксини срещу птичи грип / netinfo

Пловдив остана без единствената ваксина срещу птичи грип, след като Изпълнителната агенция по лекарствата разпореди блокирането на всички партиди от лекарствения продукт Tamiflu заради несъответсвие с изискванията за качество, ефикасност и безопасност на препарата, съобщи директорът на РИОКОЗ д-р Ани Егинлиян.

Тя уточни, че желаещите могат да вземат профилактично таблети Remantadin, които имат изразена антивирусна активност. Не е ясно обаче дали закупилите вече Tamiflu, ще могат да върнат препарата в аптечната мрежа.

Епидемиолозите препоръчаха поставяне на ваксини против обикновените форми на грип. Срещу 12 лева всички желаещи ще могат да се имунизират след 1-ви октомври в кабинетите на РИОКОЗ, уточни д-р Егинлиян. Ваксините са препоръчителни за хората над 65-годишна възраст, пациентите с хронични заболявания и работещите в контактна среда.

Срещата на птичия грип с нормалния може да доведе до по-лесно предаване на болестта. Колкото повече хора се имунизират срещу обикновения грип, толкова повече ще се намали опасността от кръстосване на щамовете, казаха още от санитарната агенция.