Пловдив и Матера тръгват заедно към Европейската  столица на културата 2019
Пловдив и Матера тръгват заедно към Европейската столица на културата 2019 / снимка: DarikNews.bg, архив
Пловдив и Матера тръгват заедно към Европейската столица на културата 2019
79431
Пловдив и Матера тръгват заедно към Европейската столица на културата 2019
  • Пловдив и Матера тръгват заедно към Европейската столица на културата 2019

Пловдив и италианският град Матера подготвят общо събитие в Брюксел, съобщи  в ефира на Дарик зам.кмета Стефан Стоянов. Проявата е планирана за 19 май, когато е официалната церемония по обявяването на градовете за Европейска столица на културата през 2019-та година. По думите на Стоянов няма ревност и конкуренция между градовете, те са твърде различни, а Пловдив има добър потенциал за съвместни действия. Той припомни, че след като наша делегация вече е посетила каменния град в Южна Италия, предстои в средата на годината при нас да пристигне група от Матера. Очакваме и много туристи от Италия, каза още Стоянов.

Според него засилването на бизнеса и контактите с международни туроператори и увеличеният интерес на световноизвестните медии към Пловдив, дават основание да очакваме над 3 милиона туристи в града през 2019-та година. Тогава ще бъдем под огромните прожектори на Европейския съюз и е нормално да очакваме двуцифрен ръст на туристите, коментира Стоянов.

През последните години Пловдив става гореща туристическа дестинация, трябва да задържим този тренд и да правим двуцифрени ръстове от туристи, отбеляза той.

Зам.кметът определи Шестата международна среща на туроператорите, която се проведе през почивните дни, като едно от най-големите професионални събития в страната. „Отчитаме огромен интерес към Пловдив от хората, които водят големите групи с туристи в града ни“, заяви Стоянов. При тези срещи има минимум 10 сделки между нашите туроператори и колегите им от чужбина.

За привличането на туристи голяма роля има и богатия културен календар на Пловдив, който включва 36 фестивала и повече от 100 отделни събития през годината. Сред тях са Нощта на музеите и галериите, Оперният фестивал, „Сцена на кръстопът“, One Architecture Week и много други.